Wie zijn we

De beginjaren

Legio Noviomagum is alweer ruim 10 jaar dé tifo-groep van NEC. Toen de sfeer (zowel vocaal als visueel) in de Goffert in 2005 zijn dieptepunt kende, besloten wij ons op een positieve manier voor de club in te zetten. Na de keuze voor de naam (Legio Noviomagum is Latijn voor Nijmeegs Legioen) en het logo eind 2005 werd een deel van het sfeerteam van de Supportersvereniging in tifo-groep Legio Noviomagum omgetoverd. Ook nu nog zijn wij onderdeel van dezelfde Supportersvereniging NEC. Na een kleine actie voor oud-speler Arjan Ebbinge, die ernstig gewond in het ziekenhuis lag, hielden wij onze allereerste grote actie op 4 december 2005 tijdens de derby. Aan de hand van enkele banderies, een choreo en een klein doek was de eerste actie een feit.

Onze allereerste grote actie

Onze allereerste grote actie

In ons eerste seizoen hielden wij vooral relatief simpele acties en werd niet te hard van stapel gelopen. Aan de hand van choreo’s, banderies, vlaggen en doeken werd dit seizoen het fundament voor de toekomst gelegd. In het seizoen 2006-2007 werd besloten tot aankoop van een gedrukt doek, inmiddels alom bekend als het Gofferttribune-doek (GT-doek). Hoewel we op basis van onze principes over het drukken van doeken hier nu nooit meer voor zouden kiezen, achtten wij het toen belangrijk voor een terugkerend doek te kiezen. Later dat seizoen werd na een aantal kleine acties besloten met een groot project aan de gang te gaan. Gentenaar was het ‘slachtoffer’ van de ingebruikname van het geïnstalleerde takelsysteem. Bij velen zal deze actie nog op het netvlies gebrand staan; clubheld Gentenaar keerde met zijn nieuwe club weer terug in Goffert, zijn stadion.

Ons eerste takeldoek; Gentenaar Nijmegenaar

Ons eerste takeldoek; Gentenaar Nijmegenaar

Legio Noviomagum in ontwikkeling

Het seizoen 2008-2009 was door de Europese campagne niet alleen op het veld memorabel, ook wij toonden dat wij ons inmiddels behoorlijk hadden ontwikkeld. Zo toonden wij, bij de eerste Europese wedstrijd tegen Dinamo Boekarest, een full colour doek met Super Mario gecombineerd met een enorme choreo. Vervolgens pakten wij tijdens de wedstrijden tegen Udinese en HSV op grootse wijze uit. Tussendoor bedankten wij onze jongens nog voor het legendarische jaar 2008 en hielden we een grote actie in het uitvak van de vijand. Het seizoen werd afgesloten met een passend afscheid voor Mario Been, de man die met ons zulke grote successen heeft geboekt.

De bende van Mario Been dendert door Europa heen

De bende van Mario Been dendert door Europa heen

De derby werd, en bleef, in alle jaren van ons bestaan een speerpunt. Zo konden wij van de laatste training van de derby een mooie traditie maken met inspirerende doeken en vuurwerk. Helaas lijkt deze traditie, door verscherpte controle en handhaving vanuit gemeente en politie de nek te worden omgedraaid.

Tijdens de wedstrijd was het in die jaren, op tifo-gebied, eenrichtingsverkeer vanuit ons naar vite$$e. De vijand was niet alleen haar identiteit, maar ook haar passie kwijt, waar wij hen mooi op konden wijzen door het doek met een kleine Merab die zijn nieuwe speeltje snel beu zou zijn.

Merab en zijn speeltje

Merab Jordania en zijn speeltje

Ook liet Legio Noviomagum steeds vaker van zich horen als er iets mis ging bij onze club. Zo werd in 2009, rondom het bekerduel tegen FC Eindhoven, waarbij ons een buscombi werd opgelegd, en bij de terugkeer op het trainingsveld van Saidi, die werk weigerde, stelling genomen middels doeken en statements.

Anderzijds toonden wij ook ons hart voor de club en haar trouwe mensen als er minder leuke berichten kwamen. Zo pakten wij groots uit op de dag dat Ron de Groot 50 werd. Dezelfde clubman staken we eerder al een hart onder de riem toen hij plotseling door een hartstilstand werd getroffen. In de jaren daarna, tot op heden toe, zullen wij proberen om mensen die binnen onze club een extra steuntje in hun rug nodig hebben op onze manier dat steuntje te geven.

Mocht er ooit nog iemand op het idee komen om voor te stellen NEC weg te halen uit de oude vertrouwde Goffert, zal Legio Noviomagum van zich laten horen. Toen hier even sprake van was, hingen wij direct grote doeken op met de tekst “NEC hoort in de Goffert”. Ook hielden wij een fakkelactie waarmee wij onze tegenstander (Excelsior op dat moment) welkom heetten in de Bloedkuul. Deze tekst kwam later nog op een railingdoek terug.

Welkom in de Bloedkuul

Welkom in de Bloedkuul

 

In 2010 vierden we ons vijfjarig jubileum. Wij besteedden daar zelf aandacht aan door tijdens de wedstrijd tegen Den Haag de eerste en de tweede helft acties te houden. Twee grote takeldoeken, een honderd meter lang doek over de Hazenkamp en fakkels. Hoe moesten we dit nog ooit overtreffen?

5 jaar Legio Noviomagum

5 jaar Legio Noviomagum


De laatste jaren

Onze idealen en passie voor onze club blijven ook de laatste jaren leidend. Op landelijk niveau bundelden wij onze krachten met de groepen van veel andere clubs. Gezamenlijk hebben we stelling genomen tegen een aantal vrijheidbeperkende maatregelen en betuttelingen waarvan de totstandkoming in meerdere gevallen onduidelijk en duister is. Onder de noemer ‘Tegen het moderne voetbal, voetbal is van ons’ werden in meerdere stadions dit seizoen grote gezamenlijke acties gehouden.

Gezamenlijk strijden tegen het moderne voetbal

Gezamenlijk strijden tegen het moderne voetbal

Bovendien bewerkstelligden we een ideaal waar we de afgelopen jaren al meerdere keren voor hadden gevochten: een stavak. Waar we eerder telkens bot vingen, daar stond men nu wel open voor onze ideeën. Er bleek onder de supporters(groeperingen) zelfs breed draagvlak te zijn. Na enkele gesprekken werd besloten het vak in de hoek bij K te situeren en de naam ”Vak 080” te geven. Voor ons betekende dit de kans om de sfeer nog beter vorm te geven en extra mogelijkheden te hebben om sfeeracties te houden.

Actie op vak 080

Actie op vak 080

Voor ons als groep kwam er een uitdaging toen veel oudgedienden, waaronder onze leider van het eerste uur het stokje over wilde geven. Gelukkig bleek dat de passie voor NEC niet afhankelijk was van enkele personen, maar werd dit stokje gretig overgenomen en bleef de uitdaging om ons telkens te verbeteren.

Helaas ging het sportief met onze club steeds wat minder, wat resulteerde in degradatie en een jaar in de Jupiler League. In de Jupiler League waren er wat minder mogelijkheden voor acties bij de uitwedstrijden en ook qua budget moesten we een stapje terug doen, maar dat nam niet weg dat wij onze club bleven steunen en er samen een prachtig seizoen van maakten. Dat seizoen werd bekroond met een mooie zin uit een bekend NEC-lied. “En op een dag, een hele mooie dag”

Kampioensdoek Jupiler League

Kampioensdoek Jupiler League

Vorig jaar waren we weer terug in de Eredivisie en dat wilden we weten ook. Sommige van ons waren bijna 7 dagen per week in de loods te vinden om enkele grote acties op touw te zetten. Zo was het de uitdaging om ons 10-jarig jubileum op onvergetelijke wijze luister bij te zetten. Dat lukte, en hoe! Met maar liefst 3 grote doeken toonden wij onze clubliefde en konden we onze club feliciteren met haar 115 jarig bestaan.

10 jaar LN'05

10 jaar LN’05

 

Ook keerde de derby weer terug op het programma. Doordat de veiligheidsmensen van vite$$e als een Sovjet-politbureau dol zijn op het woord “Njet” (je hebt een Russische eigenaar of niet) konden we in het uitvak niet verder gaan dan de tekst “Hup NEC”. Deze tekst konden ze zelfs in arnhem niet verbieden. Gelukkig konden we dit in de thuiswedstrijd meer dan goedmaken. In een full-color doek met vele tinten toonden wij het verschil tussen de prachtige stad aan de Waal en de schaarse hoogtepunten van het Rijnstadje.

NEC - vite$$e 2015-2016

NEC – vite$$e 2015-2016

Zo blijft Legio Noviomagum zichzelf uitdagen en ons aller NEC ondersteunen, dat zal dit jaar niet anders zijn. Legio Noviomagum is er trots op al die jaren dé tifo groep van Gelders trots te zijn.