VAK 080

Voor aanvang van seizoen 2011-2012 was het dan zo ver. De komst van een zogenaamd sfeervak werd een feit! Door grote inspanning van (inmiddels) oud en huidige leden van Legio Noviomagum durfde NEC het aan. Het VAK ging er komen. Gezocht werd er nog naar een naam. Doormiddel van inzendingen van medesupporters kwam de naam VAK 080 naar boven. Hedendaags is het in het stadion beter bekend als NULTACHTIG.

Waar NULTACHTIG begon als sfeerkern waar men het vooral gezellig had, is het inmiddels uitgegroeid tot een fanatieke kern waarbij het ondersteunen van NEC prioriteit nummer één heeft. Met de komst van de capo én trommel werd de toon gezet. Op NULTACHTIG sta je niet om gezellig te ouwehoeren en bier te zuipen met je vrienden. Op NULTACHTIG sta je om onvoorwaardelijk NEC te ondersteunen. Niet omdat we een topclub zijn die altijd wint, maar omdat we houden van het Rood-Groen-Zwart!

Om duidelijk te zijn in wat verwacht wordt én wat niet wenselijk is, hebben we in overleg met andere groepen op het VAK wat normen en waarden opgesteld.

 • Omgang met elkaar:
  We verwachten van ieder persoon op NULTACHTIG een respectvolle omgang met elkaar. We komen allemaal te samen voor onze gemeenschappelijke liefde, NEC. Net zoals bij elke andere fanscene hebben degene die veel doen, veel te zeggen. Volg aanwijzingen en instructies op zodat onder andere sfeeracties goed verlopen! Wie krachten bundelt én samenspant zal winnen!

 • Ondersteuning van NEC:
  Eenieder op NULTACHTIG staat er met hetzelfde doel, ondersteunen van NEC! We zijn allemaal Rood-Groen-Zwarte. Ieder die een (seizoens)kaart op NULTACHTIG koopt moet beseffen dat je daar staat voor support! Mentaliteit is een vereiste. Wanneer NEC 0-2 achterstaat in de 85e minuut blijven wij zingen! Het team mag niet opgeven, net zoals wij!
 • Respect voor materialen:
  Het maken van sfeermaterialen als vlaggen, bandieri’s, relingdoeken etc. kost verf en arbeid. Deze arbeid wordt vrijwillig uitgevoerd. Alles kost geld en tijd, dit alles voor de liefde voor de club. Respect voor deze materialen is een eis! Behandel ze alsof het je eigen spullen zijn.
 • Belemmert zicht door materialen:
  Bij het aanschaffen van een (seizoens)kaart op NULTACHTIG moet je beseffen dat je zicht kan worden belemmert door sfeermaterialen als vlaggen en bandieri’s. In de praktijk gaan deze materialen rond in het VAK wat betekent dat je soms enkele minuten beperkt zicht hebt. Dit is vooraf bekend en er is absoluut geen reden tot klagen hierover.
 • Mobiel gebruik op NULTACHTIG:
  Het filmen of fotograferen op NULTACHTIG is niet toegestaan. Op het VAK staan we voor NEC, niet voor social media! Er is geen reden om te filmen of fotograferen. Wekelijks bieden wij een selectie foto’s aan gemaakt met een professionele camera. In het verleden zijn telefoons ingenomen door politie waarbij filmpjes en foto’s bekeken zijn, een dure les met vergaande consequenties. Laat het fotograferen en filmen achterwege en spreek een ander hierop aan!
 • Alcoholconsumptie op het VAK:
  Een biertje onder wedstrijd maakt het altijd beter. Soms maakt het, het kijken van de wedstrijd wat dragelijker. Daarentegen is comazuipen niet wenselijk. Wanneer je niet meer normaal op je benen kan staan en daardoor ons NEC niet kan ondersteunen is er geen plaats voor je op NULTACHTIG. Ieder kent zijn grenzen en wat je na de wedstrijd doet moet je zelf weten. Maar op het VAK is het supporten van NEC de prioriteit.
 • Dragen van fankleding:
  In NULTACHTIG kom je voor NEC en het supporten daarvan. Dragen van clubgerelateerde kleding is hierbij een onderdeel van de cultuur. Op NULTACHTIG is alleen clubregelateerde kleding van NEC én officieel bevriende clubs welkom. Kom niet aan met een trainingspak of sjaaltje van een willekeurige Europese grootmacht of persoonlijk contact. Hierop zul je worden aangesproken.
 • Politiek uit het stadion:
  Iets wat niet in het stadion thuis hoort, is politiek! Politieke uitlatingen zijn daarom niet welkom op NULTACHTIG. Welke politieke achtergrond je ook hebt maakt niet uit. We zijn maar voor één reden in de Goffert. Dat is NEC!

Voor veel jongens van de eerste dag klinkt het bovenstaande niet nieuw. Feitelijk is NULTACHTIG door de jaren heen gegroeid naar een VAK met normen en waarden zoals omschreven. Voor vele is dit gebruikelijk. Aangezien NULTACHTIG door de jaren aanzienlijk gegroeid is met een nieuwe generatie NEC supporters willen wij niemand voor verassingen laten staan en hebben dit gezamenlijk op papier gezet!