Wie zijn we

De beginjaren

Legio Noviomagum is alweer ruim 15 jaar dé tifo-groep van NEC. Toen de sfeer (zowel vocaal als visueel) in de Goffert in 2005 zijn dieptepunt kende, besloten wij ons op een positieve manier voor de club in te zetten. Na de keuze voor de naam (Legio Noviomagum is Latijn voor Nijmeegs Legioen) en het logo eind 2005 werd een deel van het sfeerteam van de Supportersvereniging in tifo-groep Legio Noviomagum omgetoverd. Ook nu nog zijn wij onderdeel van dezelfde Supportersvereniging NEC. Na een kleine actie voor oud-speler Arjan Ebbinge, die ernstig gewond in het ziekenhuis lag, hielden wij onze allereerste grote actie op 4 december 2005 tijdens de derby. Aan de hand van enkele banderies, een choreo en een klein doek was de eerste actie een feit.

Onze allereerste grote actie

In ons eerste seizoen hielden wij vooral relatief simpele acties en werd niet te hard van stapel gelopen. Aan de hand van choreo’s, banderies, vlaggen en doeken werd dit seizoen het fundament voor de toekomst gelegd. In het seizoen 2006-2007 werd besloten tot aankoop van een gedrukt doek, inmiddels alom bekend als het Gofferttribune-doek (GT-doek). Hoewel we op basis van onze principes over het drukken van doeken hier nu nooit meer voor zouden kiezen, achtten wij het toen belangrijk voor een terugkerend doek te kiezen. Later dat seizoen werd na een aantal kleine acties besloten met een groot project aan de gang te gaan. Gentenaar was het ‘slachtoffer’ van de ingebruikname van het geïnstalleerde takelsysteem. Bij velen zal deze actie nog op het netvlies gebrand staan; clubheld Gentenaar keerde met zijn nieuwe club weer terug in Goffert, zijn stadion.

Ons eerste takeldoek; Gentenaar Nijmegenaar

Legio Noviomagum in ontwikkeling

In de daarop volgende seizoenen ontwikkelden de acties van Legio Noviomagum zowel in intensiteit als in kwaliteit. Met liefde voor club, stad en stadion toonden wij ons in de Goffert. De eerste echte tekenen daarvan zagen we tijdens de Europese campagne in 2008-2009. Met extra (belangrijke en hele mooie) wedstrijden werd er nog meer van onze tijd en inzet gevraagd. Het bleek echter dat wij een groep waren geworden die niet alleen de liefde voor de club, maar ook de vriendschap met elkaar hoog in het vaandel hadden staan. Tot op de dag van vandaag sterkt deze vriendschap ons, zelfs als er sommige leden noodgedwongen stoppen, om veel van elkaar te vragen, maar ook het plezier te hebben dat motiveert de vele tijd die nodig is te blijven investeren.

De derby werd, en bleef, in alle jaren van ons bestaan een speerpunt. Zo konden wij van de laatste training van de derby een mooie traditie maken met inspirerende doeken en vuurwerk. Helaas is deze traditie, door verscherpte controle en handhaving vanuit gemeente en politie de nek omgedraaid. Hopelijk komt de normalisering in de komende jaren weer een beetje terug.

Tijdens de wedstrijd was het jarenlang, op tifo-gebied, eenrichtingsverkeer vanuit ons naar vite$$e. De vijand was niet alleen haar identiteit, maar ook haar passie kwijt, waar wij hen mee konden treiteren, maar wat ook jammer was omdat wij niet echt werden uitgedaagd.

Merab Jordania en zijn speeltje

Betrokken en kritisch

Legio Noviomagum liet steeds vaker van zich horen als er iets mis ging bij onze club of in het voetbal in het algemeen. De steeds maar oplopende en irrationele vrijheidsbeperkende maatregelen die ons als supporters worden opgelegd, zijn iets waar wij ons sterk tegen hebben uitgesproken en zullen blijven uitspreken. Ook binnen onze club hadden we soms te maken met tegenwerking en ook dan durfden wij ons kritisch uit te spreken. Verder werden spelers en andere passanten die onze club schade berokkenden daar op weinig subtiele wijze op gewezen.

Mocht er ooit nog iemand op het idee komen om voor te stellen NEC weg te halen uit de oude vertrouwde Goffert, zal Legio Noviomagum van zich laten horen. Toen hier even sprake van was, hingen wij direct grote doeken op met de tekst “NEC hoort in de Goffert”. Ook hielden wij een fakkelactie waarmee wij onze tegenstander (Excelsior op dat moment) welkom heetten in de Bloedkuul. Deze tekst kwam later nog op een railingdoek terug.

Welkom in de Bloedkuul

Anderzijds toonden wij ook ons hart voor de club en haar trouwe mensen als er minder leuke berichten kwamen. Zo pakten wij groots uit op de dag dat Ron de Groot 50 werd. Dezelfde clubman staken we eerder al een hart onder de riem toen hij plotseling door een hartstilstand werd getroffen. In de jaren daarna, tot op heden aan toe, staan wij direct klaar om mensen die binnen onze club een extra steuntje in hun rug nodig hebben op onze manier dat steuntje te geven. Dat wordt altijd zeer gewaardeerd, geeft de betrokken mensen het gevoel dat ze niet vergeten worden en ons de energie vol door te blijven gaan met wat we doen.

Steunbetuiging aan Frans Paymans

Last, but not least, bewerkstelligden we een ideaal waar we in de beginjaren al meerdere keren voor hadden gevochten: een stavak. Waar we eerder telkens bot vingen, daar stond men uiteindelijk wel open voor onze ideeën. Er bleek onder de supporters(groeperingen) zelfs breed draagvlak te zijn. Na enkele gesprekken werd besloten het vak in de hoek bij K te situeren en de naam ”Vak 080” te geven. Voor ons betekende dit de kans om de sfeer nog beter vorm te geven en extra mogelijkheden te hebben om sfeeracties te houden. Hoewel niet iedereen in het begin meteen enthousiast werd, heeft dit vak zich ontwikkeld tot een begrip in de Goffert en zeker bijgedragen aan een minder stille Goffert.

De laatste jaren

Helaas ging het sportief met onze club steeds wat minder, wat resulteerde in 2 degradaties en een aantal donkere jaren in de Eerste Divisie of welk naam ze dat kreng ook alweer hadden geven. Voor ons betekende het dat er wat minder mogelijkheden waren voor acties bij de uitwedstrijden en ook qua budget moesten we een stapje terug doen, maar dat nam niet weg dat wij onze club bleven steunen. Sterker nog, we zagen de uitdaging om onze doeken steeds te blijven verbeteren en bij afbeeldingen van mensen fotokwaliteit na te streven. Dit alles zoals het hoort gewoon met penseel, verf en spuitbus, dus zonder onze doeken naar een drukkerij te brengen.

Onze kuul, jullie bloed

In 2020 zien we ons voor een extra uitdaging geplaatst door de Corona-pandemie. Waar het voetbal in het seizoen 2019-2020 geheel wordt stopgezet, zijn supporters in het seizoen daarop niet meer welkom in de stadions. Het seizoen waar wij ons 15-jarig jubileum natuurlijk groots hadden willen vieren in een vol Goffertstadion. Niets was minder waar, voor ons betekende dat: als het in het stadion niet kan, dan maar op andere plekken. Zo werden we opnieuw creatief in het verzinnen van alternatieve locaties voor acties en ook het 120-jarig jubileum van de club lieten we niet ongemerkt passeren.

120-jarig jubileum NEC

Gelukkig werd het uiteindelijk toch nog een verhaal met een happy-end omdat onze club op het laatste moment, en vrij onverwachts, promotie binnensleepte. Dit geeft ons weer nieuwe mogelijkheden, maar door de nog altijd aanwezige beperkingen (Corona én anti-voetbalfans) ook de nodige te verwachten hobbels. Legio Noviomagum zal zichzelf echter uitdagen en ons aller NEC ondersteunen, dat zal dit jaar niet anders zijn. Legio Noviomagum is er trots op al die jaren dé tifo groep van Gelders trots te zijn.