Statement n.a.v. NEC – FC Volendam

Zoals menigeen gisteren is opgevallen, ontbraken onze spandoeken bij de wedstrijd. Daarnaast waren wij zelf ook niet aanwezig gedurende de wedstrijd. Dit alles met een reden!

Gisteren eind van de middag, vlak voor opening van het stadion, hebben we al ons materiaal klaar gehangen. De spandoeken aan de relingen en sfeermaterialen voor een sfeeractie op VAK 080. Dit zijn voor ons routine klusjes die wekelijks terugkomen.

Echter liep het gisteren anders. Bij binnenkomst van het stadion deed zich een vreemde situatie voor. De politie was in grote getallen aanwezig bij de fouillering, iets wat anders nimmer voorkomt. Maar goed, wij hebben niets te verbergen dus betreden het stadion met de bekende procedure. Wanneer iedereen feilloos door de fouillering is, betreedt een deel van de groep het VAK terwijl wat anderen de laatste materialen onder de trap uit halen om ook het VAK op te gaan.

Dit gaat alleen niet zoals verwacht. De eerste handenvol materialen gaan vlekkeloos het VAK op. Zodra we de laatste paar spullen het VAK op willen brengen komt de politie er tussen. Zij zouden vuurwerk in een van de tassen hebben gevonden. Vuurwerk wat bij ons niet bekend is, vuurwerk wat zij ons niet hebben laten zien maar het zou er in hebben gezeten. Een van de bekende gezichte van LN’05, die de toevallige gelukkige was die de tas droeg, moest een verklaring afleggen bij de politie. Een verklaring waarvoor? Juist, voor het binnensmokkelen van vuurwerk. Maar welk vuurwerk? De politie lijkt meer te weten dan wij. Betreft het consumentenvuurwerk, noodsignalen of professioneel vuurwerk? Ondanks de velen vragen lijkt de politie toch een verklaring te willen.

Aangezien er weinig te verklaren valt wanneer wij niet weten waar het over gaat, duurt dit niet veel langer dan 10 minuten. Wel was het nodig de poort voor toegang tot het stadion af te sluiten. Was dit uit angst van de politie? Angst vanuit NEC? Angst waarvoor eigenlijk, alles gaat zonder weerstand en zonder slag of stoot. Wij zijn immers niet fout geweest en hebben geen idee waarover de politie spreekt.

Vervolgens wordt de tas waar volgens ons alleen een spanband voor de trommel, wat tape en een aantal doekjes in zitten, in beslag genomen. Aangezien het tijd technisch niet meer haalbaar was om onze sfeeractie uit te voeren op de manier zoals wij het wilden, is besloten de sfeeractie af te blazen. Uren voorbereidingstijd gaan verloren, ontzettend jammer! We hebben er behoorlijk de pest in en besluiten niet het VAK op te gaan en verlaten het stadion.

We voelen ons genaaid, niet alleen door de politie. Ook door de club! Waar waren zij? Wat wisten zij? Waarom is er geen contact gezocht met ons? De lijntjes zijn altijd kort genoeg geweest!

Hoe nu verder? Wij weten het niet? Intern zullen wij het een en ander bespreken. Wat duidelijk mag zijn, is dat dit een gevalletje ‘pure willekeur’ is! Wat als iemand anders de gelukkige was geweest, en deze tas had gepakt? Wat dan?

Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.

Vrijheid voor supporters!

LN’05

Share This Post On