Statement na Ajax uit

Na in het verleden al meerdere malen provocerend en intimiderend te zijn ontvangen door de lokale blauwe helden, is de uitwedstrijd tegen Ajax een tijd lang geboycot. Sinds een aantal jaren besluiten we om met tegenzin af te reizen naar de wedstrijd in Amsterdam. Met tegenzin omdat bekend is wat voetbalsupporters door het hele land daar voor ontvangst kunnen verwachten. Toch weegt ons belang om onze trots massaal achterna te reizen tegenwoordig zwaarder. Zondag is het de politie Amsterdam echter weer gelukt om ons flink te ontmoedigen nog eens naar deze wedstrijd af te reizen. 

Bij aankomst was het beeld duidelijk; tientallen politiebusjes en ontelbare agenten stonden klaar om ons, op voorhand criminelen, naar binnen te begeleiden. Op het plein voor de tourniquets gebeurde vervolgens iets onbegrijpelijks. Het volgende kan als schokkend worden ervaren: de naam Youri werd geroepen. Deze naam is blijkbaar reden voor de helden van politie Amsterdam om met de lange latten in de aanval te schieten. Of het is omdat de naam op Nouri lijkt of dat de schuimbekkende hooligans in het blauw gewoon zin hadden om er even op te klappen? Beide verklaringen zijn even onbegrijpelijk. De supporters die worden aangevallen reageren uiteraard totaal verrast. In dit plotselinge optreden worden 3 supporters opgepakt. Wij begrijpen niets van dit offensief dat totaal uit het niks komt. Na overleg met onze vrienden van Nijmegen Fanatics die ook door dit voorval worden verrast, besluiten we dat er maar 1 reactie vanuit ons passend is: rechtsomkeer maken naar huis. Solidair met onze jongens die onterecht worden opgepakt, willen wij niet langer bij deze wanvertoning van Politie Amsterdam aanwezig zijn. Bij het teruglopen richting de bussen worden we gevolgd door politiebusjes waar vanuit binnen op de ramen wordt getikt. In de hoop op een reactie vanuit ons waardoor er een nieuwe aanleiding is om ten aanval te gaan. In- en intriest, provocatie ten top.

Om het af te toppen maant Politie Nijmegen dat we haast moeten maken met in de bus stappen omdat de ME anders charges gaat uitvoeren. Vervolgens komen ze doodleuk vertellen dat ze niks meer voor onze jongens kunnen doen omdat wij het terrein hebben verlaten. Onze klomp breekt. Zij die er voor ons zouden moeten zijn, maar nergens te bekennen zijn als hun collega’s uit Amsterdam door het lint gaan, komen achteraf nog even olie op het vuur gooien en hun eigen hachje redden? 

Gezamenlijk, maar toch ook niet, zien we in het door NEC voor ons opengegooide Bikkels (waarvoor hulde) de Nijmegenaren een puntje meenemen. Wederom gezamenlijk, want klein krijgen ze ons niet, ontvangen we onze ontbrekende vrienden wanneer zij in de avond terugkomen in Nijmegen. Diffidati con noi! 

Politie Amsterdam, schaam je kapot! Keer op keer zijn er onnodige incidenten als voetbalsupporters hun uitwedstrijd naar de hoofdstad op de planning hebben. Ontelbare boycotten zijn er voorafgegaan omdat bekend is hoe je er wordt ontvangen. Het begrip zelfreflectie moet eens geïntroduceerd worden in Amsterdam, want daar hebben ze overduidelijk nog nooit van gehoord. Volgend seizoen zullen zij ons in ieder geval niet meer zien.

LN’05